Puig i Dalmau, Maria Rosa. Evolució cultural en el marc geogràfic saltenc.
Mínima llibres, 2012
ISBN: 978-84-939504-6-0
[…] Compromesa amb l’ensenyament, amb la cultura, però sobretot amb el seu poble, del qual és un gran referent, ha volgut regalar-nos en aquesta ocasió, en forma de breus píndoles molt ben documentatdes i escrites amb un llenguatge planer, un repàs de la història de salt incidint especialment en l’evolució de la cultura.
En les pàgines d’aquest llibre trobarem la presència dels primers homínids que van deixar la seva indústria lítica al Pla de salt; els romans; l’aparició dels comtats catalans; el privilegi del rei Ferran el Catòlic concedit a Salt; el convuls segle XVIII; l’expansió de la cultura i l’ensenyament a partir del segle XIX; els moviments culturals i associatius de la segona meitat del segle XX i, per acabar, els moviments migratoris que han comportat l’arribada de noves cultures, amb les pors i incomprensions que això de vegades, genera i que va provocar els aldarulls i les manifestacions de l’amy 2011. […]
[…] Vull acabar amb les paraules de l’autora quan ens diu que entre les necessitats humanes bàsiques, s’hi troba la cultura. La carència d’aquests bé duu a una pobresa generalitzada, a una existència desqualificada i a un desequilibre general. La cultura ens fa millors persones i conèixer la història de Salt ens fa estimar una mica més el nostre poble.
Frederic Mayol Ibáñez. Arxiver municipal de Salt (febrer, 2012)