Berga, Miquel. Històries del Motel : 50 anys de l’Hotel Empordà : amb 50 receptes de la casa
Badalona : Ara Llibres, 2011
Cinquanta anys d’un establiment com el Motel han de baixar, per força, carregats d’història i d’històries. Per això he intentat que el conjunt s’amarés de veus i d’imatges. El tronc central el constitueixen les semblances de tres Homenots -Mercader, Subirós i Pla-, tres elements claus que han donat forma i contingut a una aventura que ha estat fundacional pel que avui anomenem cuina catalana moderna. […] La presència de Pla és culinàriament rellevant, també, perquè una de les hipòtesis implícites en aquest llibre és que algunes de les genials innovacions de Mercader són actes d’afecte cap el seu client, […]
El llibre inclou la mirada de la professió. Tres estrelles rutilants de la creativitat gastronòmica hi aporten la seva reflexió: Ferran Adrià pondera la necessitat d’una tradició documentada per trencar esquemes i fer avanguarda, José Mari Arzak, posa el Motel com a referent fraternal de la nova cuina basca. Finalment, Joan Roca, explica les experiències íntimes de poder imaginar un destí en un lloc proper. […]
Recull de premsa:
- Premi al llibre del Motel. El Punt, 18/12/2011
- Miquel Berga guanya el premi Gourmand repassant 50 anys del Motel Empordà. “Històries del Motel”, amb testimonis de Ferran Adrià o Joan Roca, serà el llibre en català que concursi als Nobel de la gastronomia el 2012. Diari de Girona, 29/12/2011